top of page

Hvordan skrive Image Alt-text: En guide for SEO-spesialister


bord med rekvisiter og fargepalett. Tekstboks med alt text 2023 #

En av de mest oversette, men likevel viktige, delene av SEO (Search Engine Optimization) er alt-teksten til bilder. Hva er alt-tekst, spør du? Det er den tekstlige beskrivelsen som er innebygd i HTML-koden for et bilde på nettsiden din. Denne teksten blir vist hvis bildet ikke lastes inn, og den hjelper søkemotorer som Google med å forstå innholdet i bildet. Dette kan være avgjørende for at nettsiden din skal rangeres høyt i søkeresultatene.

Så, hvordan kan du skrive effektiv alt-tekst? Her er fem enkle trinn for å forbedre SEO med bedre bildebeskrivelser.


1. Gjør det beskrivende

Alt-teksten skal gi en nøyaktig og nyttig beskrivelse av bildet. Tenk på det som å beskrive bildet for noen som ikke kan se det. For eksempel, for et bilde av en hund som løper i parken, kan en god alt-tekst være "En brun labrador retriever løper gledestrålende på en grønn park".


2. Bruk nøkkelordene dine smart

Hvis det er relevant, bør du inkludere viktige nøkkelord i alt-teksten. Men vær forsiktig så du ikke "overoptimaliserer" ved å stappe for mange nøkkelord inn i teksten. Det kan virke unaturlig og kan til og med straffes av søkemotorer. Husk at målet ditt er å beskrive bildet, ikke bare å rangere for et sett med nøkkelord.

mac keyboard med forstørrelsesglass. Røde SEO knapper.

3. Hold det kort og enkelt

Selv om du ønsker å være beskrivende, bør du prøve å holde alt-teksten kort. En god tommelfingerregel er å holde den under 125 tegn. Dette er fordi skjermlesere, som brukes av personer med synshemming, vanligvis bare leser de første 125 tegnene av alt-teksten.


4. Ikke glem funksjonelle bilder

Funksjonelle bilder, som knapper eller bilder som fungerer som lenker, bør også ha meningsfylt alt-tekst. For eksempel, hvis du har et bilde som fungerer som en "kjøp nå"-knapp, bør alt-teksten din være noe i retning av "kjøp nå"-knappen.


5. Hopp over "bilde av" eller "bilde som viser"

Søkemotorer er smarte nok til å forstå at alt-teksten er en beskrivelse av bildet, så du trenger ikke å inkludere fraser som "bilde av" eller "bilde som viser" i alt-teksten. Dette vil bare ta opp verdifull plass som kunne vært brukt til en mer nyttig beskrivelse.


Å skrive effektiv alt-tekst er en kunstform i seg selv. Men med disse tipsene, bør du være godt på vei til å forbedre SEO for nettsiden din, og dermed tilby en bedre opplevelse for brukerne. Husk at formålet med alt-tekst er å gjøre innholdet mer tilgjengelig og forståelig for alle brukere, inkludert de med synshemninger. Ikke bare er dette god praksis, men det vil også hjelpe nettsiden din til å bli mer synlig på søkemotorer. God skriving!

Nye innlegg

bottom of page